13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Sağlık Çalışanlarının KPA ile ilgili Bilgi Tutum Düzeylerinin Değerlendirilmesi: Ordu İli 3. Basamak Sağlık Kurumu Örneği

Bestegül Çoruh Akyol, Ömer Ufkun Yildirim, Fati̇h Aydin, Mervegül Kaya, Soner Çankaya, Özgür Engi̇nyurt

Keywords: KPA, pnömokok, , aşı, koruyucu hekimlik

Aim:

Dünya Sağlık Örgütünün(DSÖ) 2017 raporuna göre yaklaşık 1,5 milyon kişi aşı ile önlenebilir hastalıklardan ölmektedir. Pnömokok çocuklukta otit,pnömoni,menenjit gibi bir çok hastalığa, erişkin dönemdeyse mortalitesi yüksek tablolara yol açabilmektedir. Çalışmamızda Konjuge Pnömokok(KPA) aşısıyla ilgili sağlık çalışanlarının bilgi tutum düzeylerini incelemeyi amaçladık.

Method:

Araştırmaya katılmaya gönüllü 73 sağlık çalışanına araştırmacılar tarafından hazırlanan 26 soruluk anket formu ön test sonrasında yüz yüze eğitim verilerek 18 soruluk son test olarak uygulanmıştır. Aşının uygulanış şekli,takvimi vb 9 soru risk grupları, yan etkileri, uygulanabilecek özel hastalık grupları vb 6 soru medikal bilgiler ve maliyet vb 3 soru da genel bilgiler olarak gruplanmış ve kişilerin meslek gruplarına göre kıyaslama sağlanmıştır. Verilerin istatisel analizleri KPA eğitimi öncesi ve soru gruplarına doğru cevap verme durumunun değişip değişmediğini ki-kare analizi ile belirlenmiştir.p<0,05 istatistiki olarak anlamlı kabul edilmiştir.

Results:

Yapılan araştırmada, KPA eğitimin hekimlerin, intörnlerin ve hemşirelerin tüm sorular için doğru cevaplama oranları üzerine etkili ve istatiski olarak anlamlı olduğu belirlendi(p<0.05). Hekimler %23,5 ile en çok risk grubu sorularında olumlu gelişme göstermişti. Hekimlerin Eğitim öncesi ve sonrası KPA’ya ait bilgi düzeyleri risk grubunda(p<0.002), genel bilgi grubunda (p<0,001) ve medikal bilgi grunda (p<0,011) anlamlı tespit edilmiştir.Eğitim sonrasında intörnler en fazla gelişmeyi % 41,1’den % 86,7’ye çıkararak medikal bilgi grubundaki sorularda göstermişti(P<0,05). Hemşireler de eğitim öncesi ve sonrası yine KPA’ya ait bilgi düzeyleri risk grubunda(p<0.001), genel bilgi grubunda (p<0,025) ve medikal bilgi grubunda (p<0,026) sonuçları istatistiki olarak anlamlı tespit edildi. Tıbbi sekreterler ve diğer personellerin sonuçlarına hiçbir grupta eğitim etki etmemişti(P>0,05).

Conclusions:

Tama yakın aşılama bilgisi olduğunu düşündüğümüz hekim, intörn ve hemşire gruplarında ön test sonuçları beklendiği gibi gelmemiştir. Ancak her üç grupta da eğitim sonrası bilgi düzeyleri istatistiki anlamlılık ile artmıştır. Bu da bize hayatın her döneminde kullanılan ve koruyucu hekimlik için çok önemli olan aşılarla ilgili okul eğitim programlarının gözden geçirilmesinin ve aktif çalışanlara da hizmet içi eğitimlerin sıklıkla düzenlenmesi gerektiğini göstermiştir.

#95